SODOBNI PREMAZI ZA HIDRO-IZOLACIJE V GRADBENIŠTVU

Nezanesljiva hidro-izolacija naredi veliko škode na objektu, ter ustvarja neugodne bivalne pogoje. Rizična področja so terase, balkoni, ravne strehe, kot tudi kopalnice, sanitarije in drugi mokri prostori.


Pri izbiri  premaza za  hidro-izolacijo je potrebno upoštevati področje in način izvedbe:

  • Zunaj – nezaščitene: izpostavljene UV, nizki visoki temperaturi, pohodne
  • Zunaj – prekrite s keramiko, lesom, estrihom, peskom, zemljo…
  • Znotraj –  prekrite s keramiko, estrihom, talnimi oblogami…

Velik izziv je izvedba kvalitetne hidro-izolacije na zunanjih površinah, ki ostane popolnoma nezaščitena, izpostavljena UV žarkom, visoki in nizki temperaturi. 

V preteklosti so se za take razmere nudili premazi iz »težke kemije«,  na bazi topil z dodanim cianati in  podobnimi kemikalijami, ki so zelo škodljive za okolje in zdravje, polega tega pa so bili taki materiali zahtevni za delo. Danes obstajajo premazi, ki so na vodni bazi, 1-komponenetni, poponoma varni in zelo enostavni za delo, zraven tega pa tudi zelo zanesljivi (z 10-letno garancijo).


Drugo področje, kjer se  izvaja hidro-izolacijska zaščita, so površine pred polaganjem keramike (balkoni, terase, kopalnice, sanitarije). 

V izogib zelo dragim sanacijskim postopkom, je treba k izvajanju teh del pristopiti z zahtevo, da mora držati za vedno, torej celo življenjsko dobo objekta. Pomembno je, da je zaščitna prevleka dovolj elastična ter obenem žilava ter z dobrim oprijemom na podlago. Iz praktičnega razloga je tudi dobrodošlo, da se ploščice lahko lepijo direktno na hidro-izolacijski premaz.

MATERIALI